Wat is nou het verschil tussen Vintage en Retro?

Het is tegenwoordig helemaal hip om vintage of retro kleding te dragen maar wanneer spreek je nou van vintage en wanneer van retro? Ik leg het even in het kort voor jullie uit.

Vintage kleding

Vintage kleding is kleding van een bepaalde periode. De periode zit ongeveer tussen 1920-1980. Er wordt vaak een 'minimale 'ouderdom van 25 tot 50 jaar aangehouden en de kleding is van goede kwaliteit. Ondanks de definitie duidelijk is wordt de term vintage vaak ten onrechte gebruikt. Dus laat je niet gek maken maar kijk is eerst goed of het wel echte vintage is. Dit geldt niet alleen op kleding maar ook op spullen. In de meeste gevallen is vintagekleding tweedehands en dus al eerder gedragen. Het kan voorkomen dat iets nieuw is maar toch vintage?

Retro kleding

Retrokleding daarentegen is de kledingstijl van nu maar met een ouderwetse uitstraling.Retro kleding is kleding van nu die qua materiaalgebruik, ontwerp en stijl zijn gebaseerd op kleding uit de zestiger en zeventiger jaren. Vaak is het ontwerp vertaald naar de wensen die we in het heden hebben.

Retro staat voor 'retrospectief'(terugblikkend)

Retro artikelen zijn spullen van nu die qua materiaalgebruik, ontwerp en stijl zijn gebaseerd op artikelen uit de zestiger en zeventiger jaren. Vaak is het ontwerp vertaald naar de wensen die we in het heden hebben betreffende de functionaliteit en het decoratieve karakter.

Omdat vintage mode zo in trek is wordt hier op ingespeeld door de mode industrie. En duiken er steeds meer retromerken op. Denk aan: Tante Betsy, Mooi vrolijk, King louis en er zijn nog zat andere merken. Deze merken maken nieuwe kleding met een vintagelook. Ze kunnen qua stijl heel erg lijken op oude items. Het voordeel van is dat er meerdere maten beschikbaar zijn en de prijzen vriendelijker. Het nadeel is dat de items vaak minder uniek zijn.

Dit zijn de grote verschillen tussen vintage en retro. Ben jij ook zo'n fan van retro of vintage? Weet jij een leuk merk voor mijn winkel? Laat het weten in de reacties.

Kleurrijke groetjes Denise