Geschreven door Denise Rodenburg
Gewoonte of verslaving?
Waarom drinken we eigenlijk thee? Ik weet niet beter dan dat ik bij het ontbijt thee drink. Deze gewoonte heb ik vanuit huis uit al meegekregen.
Drinken we dan elke ochtend thee omdat het een gewoonte is of omdat het een verslaving is? Bij mijn ochtendritueel hoort al jaren een crackertje en een kopje thee. Daar heb je de gewoonte al. Naarmate de gewoonte bleef begon ik de thee steeds lekkerder te vinden en dat komt ook mede doordat er zoveel lekkere smaken zijn te verkrijgen.Eerst was ik alleen van de theezakjes maar nu neem ik ook steeds vaker losse thee . Zelf ben ik ontzettend verslaafd aan de thee Fior Di Zagara (https://wemys.nl/winkel/thee/fior-di-zagara/)van Laviadelte. Dit is een ultra geurig mengsel van een mediterraan aroma. Chinese zwarte thee betoverd met citrus schil en oranje bloemen. En wat ruikt de verse thee toch heerlijk. De geur alleen al is genieten
Op mijn aanrecht is dan ook mijn favoriete theezeef niet weg te denken. Je schept gewoon een schepje thee in de zeef, even laten trekken en hoppa een lekker theetje om de dag mee te beginnen. Tja, gemak dient de mens.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat thee verslavend kan zijn. Het gaat dan wel om het drinken van de ‘’ echte’’ thee. Dit komt omdat er in thee theïne zit , een verslavend stofje. Thee is dus daadwerkelijk verslavend.
Maar is chocolade dat ook?
Ik denk dat ik verslaafd ben aan chocolade. Elke dag moet ik wel iets van chocolade eten. Hagelslag of pasta op brood. Een stukje van een chocolade reep of bonbonnetje bij de thee.
Is chocolade nou daadwerkelijk verslavend? Of gewoon een smoes om er geoorloofd veel van te eten. Cacao, wat in chocolade zit, zou ervoor zorgen dat er endorfine in je brein vrij zou komen. Hoewel hier een kern van waarheid in zit, klopt het zeker niet helemaal. Cacao bevat inderdaad stoffen die het beloningscentrum in je brein prikkelen, maar het zijn er in verhouding maar heel weinig.
Wetenschappelijk gezien is het daarom niet waarschijnlijk dat deze stofjes in hun eentje verantwoordelijk zijn voor die chocolade verslaving. Je zou echt tientallen kilo's chocolade moeten eten om een klein effect te merken.
Er zijn ook vrouwen die beweren dat chocolade net zo lekker is als een orgasme. Nu heb ik verschillende onderzoeken gelezen en het interessantste vond ik dat ze in Italië vrouwen aanraden die weinig zin in seks hadden vaker chocolade te eten.Urologen van het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan ontdekte dat vrouwen die zich de chocolade goed lieten smaken een beter seksleven hadden dan vrouwen die de chocolade verleiding konden weerstaan. Weer een geoorloofde manier gevonden om veel chocolade te eten.
Chocolade bevat cafeïne en theobromine, dit zijn stofjes waar je lekker van opkikkert. Ook de stof anandamide in chocolade wordt geassocieerd met lustgevoelens, en zou op onze hersenen op dezelfde manier inwerken als tetrahydrocannabinol, een stofje dat ook in marihuana zit. Maar om dat gevoel te evenaren moet je wel zon 15 kilo chocolade in 1x opeten. Helaas is mij dit nog niet gelukt.
Verder bevat chocolade fenylethylamine. Dankzij adrenaline, dopamine en fenylethylamine voel je euforisch en gelukkig op momenten dat je stapelverliefd bent. Fenylethylamine wordt ook wel ‘het molecuul’ van de liefde genoemd. Ook schijnt je lichaam te barsten van de fenylethylamine als je een orgasme hebt.
Uit onderzoek is wetenschappelijk bewezen dat de fenylethylamine in chocolade al afgebroken wordt in ons lichaam voordat het de hersenen kan beïnvloeden.
Helaas, nu kan ik niet tegen mijn kerel zeggen als ik een keer geen zin heb. Schat, ik heb vanavond geen hoofdpijn maar ontzettend veel chocolade gegeten.Dan maar gewoon de hoofdpijn truc gebruiken haha.
Uit al de verschillende onderzoeken is naar mijn mening naar voren gekomen dat je verslaafd kunt raken aan thee en niet aan chocolade. Naar mijn mening kun je wel verslaafd raken aan een gewoonte. En mijn gewoonte is een kopje thee met een heerlijk chocolaatje.
Wat is jullie mening hierover?